Videomöten

Videomöten och videokonferenser är suveräna hjälpmedel när man ska jobba ihop men inte befinner sig på samma plats.
Idag är kvaliteten på både bild och ljud så pass bra att ett videomöte ofta kan ersätta det fysiska mötet. Självklart är det inte exakt det samma sak som att sitta i samma lokal men med lite träning, rätt utrustning och en tillräckligt bra internetuppkoppling så kan man faktiskt mötas på riktigt även via nätet.
Många har upptäckt det fina i att kunna hålla kontakt med släkt och vänner via Skype och andra videomöten. Det blir både billigt och känns avspänt. På samma sätt kan man använda videomöten i lärandet om man finns på på olika platser.

Tack vare smarta telefoner och surfplattor är det idag nästan ”hur enkelt som helst” att komma igång med videomöten. Installera appen, starta ett konto och bjud in personer du vill komma i kontakt med. När de det gett sitt ok är det sen bara att ringa upp.

Videokonferens på Folkbildningsnätet

Videmote scopiaFolkbildningsnätet erbjuder en tjänst (gäller användare med inlogg till Folkbildningsnätet) för videomöten. Via Videokonferens Acano kan man kommunicera med en eller flera personer på samma gång. Man kan också dela skärm (så att de andra deltagarna ser innehållet hos den som delat sin skärm) och det finns en enkel chat. Videokonferens Acano fungerar också i telefonen eller surfplattan.

 

Lär mer om Videokonferens Acano på Folkbildningsnätet


videomoten logosVideomöten – några fler exempel

Skype
Kanske den mest kända tjänsten för videomöten. Gratis och fungerar på dator, smarta telefoner och surfplattor. Om man betalar kan man öven ringa till ”vanliga telefoner” med Skype.

Google Hangout
Även Google erbjuder gratis videomöten. Google Hangout kräver ett google-konto (gratis) och gränssnittet kan upplevas som ”lite svårt att komma igång med”. Även här kan man köra gruppvideomöten, dela skärm och annat skoj. En av fördelarna är att Hangout har bra ljud, något som är speciellt viktigt för videomöten.

Facetime
En mycket enkel och redan från början inbyggd tjänst för den som har en Iphone, iPad eller dator från Apple, Bra, men lite begränsad av just denna anledning. Gratis.

GoToMeeting Free
En uppstickare som till skillnad från de andra inte kräver installation av klientmjukvara utan fungerar direkt i webbläsaren (Firefox, Chrome). Gratis på datorn men vill man använda apparna för IOS och Android så kostar det extra med då får man också en massa extra funktioner på köpet.


Några enkla trick för bättre videomöten

webvideotips bw
Använd headset. 
Bra ljud är viktigt. Räkna med att lägga några hundralappar för att få ett ljud som fungerar. Det är det värt.

Använd ljuset. Titta på den egna bilden av dig själv i datorn/surfplattan och se hur du ser ut. Att sitta med ett fönster (eller stark lampa) bakom ryggen ger motljus och gör att ditt ansikte troligen blir underexponerat (mörkt). Därför är det mycket bättre att leta efter medjus, dvs att ljuset på ditt ansikte kommer framifrån. Då ökar chansen för att exponeringen blir rätt och att bilden gör dig rättvisa.

Använd rätt rum. När vi har fysiska möten letar vi gärna upp rum med lugn och ro. Detsamma bör gälla för videomöten. Se till att försöka leta upp ett tyst och och gärna lite dämpat rum. Ett litet rum med textilier är bättre än en karg korridor.

Var närvarande. Bra möten kräver allas närvaro. Detta gäller även i cyberspace. Stäng dörrar, be kollegor vänta tills efter mötet, stäng ned mejlprogrammet och skruva ned ljudet på mobilen.

Tre argument för videomöten

Videomöten är effektiva

Genom att mötesdeltagarna slipper resa sparar man mycket tid som kan läggas på saker som är både roligare och viktigare. Dessutom kan man, om det behövs, få till ett videmöte i flykten tack vare att det är enkelt att koppla upp sig via telefon eller surfplatta.

Videomöten öppnar för nya samarbetsformer

Nya verktyg kräver nya sätt att jobba. Det mesta av den vanliga mötestekniken fungerar precis som vanligt i videomöten men funktioner som skärmdelning, chat och inspelning skapar nya möjligheter för klasser och arbetsgrupper.

Videomöten är miljövänliga

På samma vis som man sparar tid med videomöten så är miljövinsterna med minskat resande stora. Bra för alla.