
Videomöten

Videomöten och videokonferenser är suveräna hjälpmedel när man ska jobba ihop men inte befinner sig på samma plats.
Idag är kvaliteten på både bild och ljud så pass bra att ett videomöte ofta kan ersätta det fysiska mötet. Självklart är det inte exakt det samma sak som att sitta i samma lokal men med lite träning, rätt utrustning och en tillräckligt bra internetuppkoppling så kan man faktiskt mötas på riktigt även via nätet.
Många har upptäckt det fina i att kunna hålla kontakt med släkt och vänner via Skype och andra videomöten. Det blir både billigt och känns avspänt. På samma sätt kan man använda videomöten i lärandet om man finns på på olika platser.
Videomöten – några exempel
Skype
Kanske den mest kända tjänsten för videomöten. Gratis och fungerar på dator, smarta telefoner och surfplattor. Om man betalar kan man öven ringa till ”vanliga telefoner” med Skype. Kräver installation och konto.
Google Hangout
Även Google erbjuder gratis videomöten. Google Hangout kräver ett google-konto (gratis) och gränssnittet kan upplevas som ”lite svårt att komma igång med”. Även här kan man köra gruppvideomöten, dela skärm och annat skoj.
Facetime
En mycket enkel och redan från början inbyggd tjänst för den som har en Iphone, iPad eller dator från Apple, Bra, men lite begränsad av just denna anledning. Gratis.
Appear.in
En uppstickare som till skillnad från de andra inte kräver någon inloggning. Starta ett ett nytt samtal, kopiera länken och skicka till den eller de du vill tala med. Ja, svårare än så är det inte att komma igång med Appear.in. Bra bild och ljud, skärmdelning och chat. Gratis men fungerar inte i webbläsaren Safari (Mac).
Videokonferens på telefon och surfplattor
Ibland är det enklaste sätter att få ett webbvideosamtal att fungera att använda sin telefon eller surfplatta. Man slipper risken för strul med ljud och bild som då och då förekommer när man använder datorn för att ses. Koppla in ett headset, starta appen och logga in så brukar allt fungera. Det finns appar att ladda ned gratis till alla de större leverantörerna av webbvideotjänster.
Några enkla trick för bättre videomöten
Använd headset. Bra ljud är viktigt. Räkna med att lägga några hundralappar för att få ett ljud som fungerar. Det är det värt.
Använd ljuset. Titta på den egna bilden av dig själv i datorn/surfplattan och se hur du ser ut. Att sitta med ett fönster (eller stark lampa) bakom ryggen ger motljus och gör att ditt ansikte troligen blir underexponerat (mörkt). Därför är det mycket bättre att leta efter medjus, dvs att ljuset på ditt ansikte kommer framifrån. Då ökar chansen för att exponeringen blir rätt och att bilden gör dig rättvisa.
Använd rätt rum. När vi har fysiska möten letar vi gärna upp rum med lugn och ro. Detsamma bör gälla för videomöten. Se till att försöka leta upp ett tyst och och gärna lite dämpat rum. Ett litet rum med textilier är bättre än en karg korridor.
Var närvarande. Bra möten kräver allas närvaro. Detta gäller även i cyberspace. Stäng dörrar, be kollegor vänta tills efter mötet, stäng ned mejlprogrammet och skruva ned ljudet på mobilen.
Tre argument för videomöten
Videomöten är effektiva
Genom att mötesdeltagarna slipper resa sparar man mycket tid som kan läggas på saker som är både roligare och viktigare. Dessutom kan man, om det behövs, få till ett videmöte i flykten tack vare att det är enkelt att koppla upp sig via telefon eller surfplatta.
Videomöten öppnar för nya samarbetsformer
Nya verktyg kräver nya sätt att jobba. Det mesta av den vanliga mötestekniken fungerar precis som vanligt i videomöten men funktioner som skärmdelning, chat och inspelning skapar nya möjligheter för klasser och arbetsgrupper.
Videomöten är miljövänliga
På samma vis som man sparar tid med videomöten så är miljövinsterna med minskat resande stora. Bra för alla.