molnet-2Molnet är ett ord som idag hörs allt oftare nära det gäller lagring av data och innehåll. Molnet kallas också The Cloud eller cloudtjänster.

Kortfattat innebär moln-/cloudtjänster att man att sparar sina dokument, bilder och annan data på en server på nätet i stället för på sin dator.
Tjänsterna erbjuder olika funktioner men har gemensamt att man kan nå sitt innehåll inte enbart från sin dator utan från vilken enhet (dator, surfplatta, telefon) som helst. Det innebär att t ex att man kan börja jobba med en text på datorn hemma, fortsätta skriva på bussen och göra färdigt när man kommer till jobbet. Molnet innebär också att man kan låta kollegor få tillgång till det man jobbar med. Man bestämmer i vilken grad andra ska kunna redigera eller bara läsa det man håller på med. Möjligheten att vara fler som jobbar med samma dokument öppnar för kreativa samarbeten.

En tredje poäng med att använda molntjänster är att man har en back-up av sina värdefulla bilder och dokument. Alla som varit med om en hårddisk-krasch eller haft en dator som blivit stulen och därefter kommit på att hen ”glömt” att göra back-up borde tilltalas av denna funktion.

Molnet innebär alltså att man:

  • kan nå sina dokument och filer från telefon dator eller surfplatta under förutsättning att det finns tillgång till internet.
  • kan enkelt kan dela filer med andra och därmed underlätta samarbete
  • automatiskt kan få back-up på alla sina filer och dokument

Exempel på olika typer av kommersiella molntjänster. Priset mellan olika tjänster varierar men de flesta har gemensamt att man betalar för hur mycket data (bilder, filmer, dokument) man vill lagra.