Creative Commons

CC_header

CC stickers by Kristina Alexandersson Some Rights Reserved

Den som skapar filmer, bilder. texter eller konstverk har automatiskt laglig upphovsrätt till sitt verk. Det betyder att andra inte utan tillstånd från upphovsmannen får använda eller publicera dessa ”skyddade verk”.
Creative Commons är ett sätt att ge andra människor tillstånd att använda dina filmer, stillbilder och annat på schysta villkor. På samma sätt kan du använda andras verk om de har en Creative Commons-licens. 


Lättare att dela med sig

Många vill idag dela med sig av det man skapar. Creative Commons är en en internationell och ideell rörelse som tagit fram ett licens-system som gör att man som upphovsman själv kan bestämma på vilka villkor detta ska ske. Genom att ”cc-märka” till exempel en bild visar man tydligt att det är ok för andra att använda den under förutsättning att man gör det enligt den aktuella licensen. I den här filmen berättas om grunderna för Creative Commons.

Creative Commons logotyp


Om denna film

Creative Commons-licens Verktyg för lärande by audiola is licensed under a Creative Commons Erkännande-IckeKommersiell-DelaLika 3.0 Unported License. Based on a work at CreativeCommons AotearoaNZ Nya Zeeland

Svensk, något utökad version av film ursprungligen producerad av CreativeCommons AotearoaNZ Nya Zeelandoch översatt och ”påbyggd” av audiola. Det här är ett exempel på hur ett material kan vidareutvecklas under cc-licens.

Filmen ingår i serien Verktyg för lärande / OER/Öppna lärresurser vilken är en översikt och introduktion till området. Innehållet riktar sig specifikt till universitets- och högskolepersonal.


cc_search_logo

CC Search hjälper dig att hitta bilder, filmer och musik

CC Search är en snabb väg att söka material på Youtube, Google, Jamendo mfl. som är Creative Commons-märkt. Med tjänsten kan man hitta bilder, filmer och musik som man faktiskt får använda fritt. Dessutom är den enkel att använda.
Skriv in ett sökord och klicka sedan på var du vill söka. Svårare än så är det inte!

CC Search


Skapa en Creative Commons-licens på 1 minut!


På Creative Commons Sverige finns ett verktyg som gör det enkelt att snabbt skapa en cc-licens till din film, bild eller text. Klicka i svar på några enkla frågor och sedan är det klart. Du får licensen både som ren text och som HTML. Bägge går att kopiera och att klistra in ett ett dokument eller på en webbsida. En enkel insats för dig som vill dela med dig på schysta villkor.

Creative Commons Sverige Licensskaparen


Så fungerar licenserna i Creative Commons

Om denna film

Creative Commons-licens Verktyg för lärande by audiola is licensed under a Creative Commons Erkännande-IckeKommersiell-DelaLika 3.0 Unported License.

Filmen ingår i serien Verktyg för lärande / OER/Öppna lärresurser vilken är en översikt och introduktion till området. Innehållet riktar sig specifikt till universitets- och högskolepersonal. Producerad för SNH.


Mer om Creative Commons

Om Creative Commons licenserna Creative Commons Sverige

Var hittar du fria bilder, musik, film och media till din sajt? Webbstjärnan