Blogg för samarbete och lärande

Bloggverktyg är ett alldeles utmärkt, ofta grafiskt snyggt och trevligt sätt att jobba tillsammans i en kurs eller klass.

Du kan som administratör snabbt bygga en snygg presentationssida med hjälp av färdiga moduler, göra en blogg och börja lägga in kursuppgifter. Du ger sedan deltagarna behörighet att logga in och visar hur de kan redovisa sina arbeten i bloggen. Med texter och bilder.

De kan läsa varandras redovisningar ”på riktigt”. Dessutom ger du dem i uppgift att kommentera varandras redovisningar – och förstås läsa de andras – som led i lärprocessen.

Orolig för att obehöriga ska titta in? Med ett enkelt klick i en ruta döljer du bloggen, så att bara du och dina deltagare kan se vad som händer. Varje kursdeltagare har fått en egen inloggning av dig. Ingen annan kan se.

Men det är en massa konstig teknik, säger du, jag som är så oteknisk kan inte lära mig. Om sanningen ska fram är det lite teknik. Den går att hantera. Du lär dig lätt genom att läsa guiden ”Skapa en webbplats med WordPress”. Kanske kan du också gå en kostnadsfri kurs hos .SE-stiftelsen.

Men varför bloggverktyg i det pedagogiska arbetet? Jo, för att det skapar andra förutsättningar än när du får ett dokument från deltagaren som vet att det bara är du som kommer att läsa. Det gör inlämningarna annorlunda, ofta höjs kvaliteten. För kursdeltagarna blir det roligt och liksom publicering på riktigt och påminner om när man håller vernissage i bild- och konstämnen.

Deltagarna lär sig dessutom behärska ett kanske okänt fält och höjer själva ribban och kravnivån.

Så: go wild & crazy och ta en kurs eller läs en lättfattlig guide. Webbkurserna är gratis och öppna för alla, även för den som inte deltar i .SE-stiftelsens satsning på ungdomsskolan (i en tävling som heter Webbstjärnan). När du är klar får du ett intyg och en digital badge.


Blogg i undervisning – ett exempel

Bloggen är idag en allemanskanal ut på nätet och en publiceringsyta med stor potential för utbildning. David Richardson är lärare i engelska vid Linnéuniversitetet och arbetar med bloggar i sin undervisningen. Här berättar han hur.

Om denna film

Denna film är en del av Verktyg för lärande /SNH

Creative Commons-licens Verktyg för lärande by audiola is licensed under a Creative Commons Erkännande-IckeKommersiell-DelaLika 3.0 Unported License. Based on a work at larverktyg-snh.se


Att blogga i undervisningen – en film och en webbkurs

Sofie Sandholm är lärare på Skarpsnäcks folkhögskola. Hon använder sig av blogg som ett viktigt verktyg i kursen ”Bättre svenska för invandrare”.
– Det handlar om att få deltagarna att skriva friare men också om att öka den digitala delaktigheten, menar Sofie.

Denna film är en introduktion till webbkursen ”Att undervisa med blogg” i vilken Sofie Sandholm berättar om hur bloggen används i undervisningen på Skarpnäcks folkhögskola. Vi hör också andra röster från pedagoger från andra skolor. I varje lektion hittar du också någon typ av uppgift att reflektera kring. Kursen är gratis.

Till Flexikon webbkurser


Tips och länkar om blogg

Skapa en blogg i Blogger – Elisabet Jagell, grundskollärare i Uppsala.

Blondinbellas BISSNISS eller metod enligt Sherlock – kursportalen

Vi erbjuder digital kompetens för elever och pedagoger Stiftelsen för internetinfrastruktur – .SE

Kom igång med WordPress! – Stiftelsen för internetinfrastruktur – .SE

Mediet är budskapet Wikipedia