Positionering – Geocaching

 

Geocaching är att gå på skattjakt utomhus. Till sin hjälp använder man GPS i sin smarta telefon.

Den som vill ägna sig åt geocaching kan både söka efter skatter och själv lägga ut med hjälp av koordinater som är markerade via sajter på Internet. En lite mer krävande variant är mystery-cacher. Där måste ledtrådar på flera platser sökas upp och stegvisa gåtor lösas med hjälp av krypterad text eller matematiska beräkningar.


Geocaching går ut på att leta efter gömda skatter med gps eller smartphone. På Hellidens folkhögskola i Tidaholm provar man geocashing som pedagogisk modell i undervisningen.


Så här funkar geocaching

En cache – en gömma – är en behållare som placeras så att den inte är synlig, men inte heller nedgrävd, ute i naturen. I behållaren kan ligga lite av varje som den som placerat den har bestämt. Där finns också en loggbok för skattfinnaren att skriva en hälsning i. Sedan läggs allt tillbaka så som man fann det.

Varför?

I skolan är geocaching en bra metod att använda för att komma ut och röra sig i naturen tillsammans. Vi vet att ett av de riktigt stora hälsoproblemen vi står inför är bristen på vardagsmotion. Detta är redan på väg att skapa en våg av sjukdomar. Särskilt utsatta är unga med låg utbildning och svag ekonomi. Spänningsmomentet i sökandet efter skatter bidrar till trevnaden. Kanske kan det även bidra till bättre motionsvanor när kursdeltagaren får uppleva fascinationen i att röra sig utomhus.

Att gå tillsammans mot ett gemensamt mål har också funktion som isbrytare i det sociala samspelet. Andra samtal än de som sker i ett klassrum uppstår när en grupp är ute och letar skatter.

Deltagarna kan också själva producera material för nya cacher och markera ut koordinaterna. Det går att kombinera naturämnena med historia, geografi och svenska genom att markera särskilt natursköna platser, fornlämningar eller växtlokaler. Deltagarna kan skriva och lämna informationstexter i behållaren för andra geocachare att hitta.

I förberedelserna inför en utflykt med geocaching ingår också att prata om allemansrätten. Dessutom behöver ledaren ta upp frågan om respekt för nyplanteringar och närheten till bostadshus.

Mugglare?

De som ännu inte har börjat med geocaching kallas för mugglare, efter böckerna om Harry Potter. De är människor som inte begriper sig på magi och inte har någon magisk kraft.

Geocaching - Så här går det till

För att kunna utöva geocaching behöver du antingen en frilufts-GPS eller en smart telefon i vilken du laddar ned gratisappen för geocaching. Där registrerar du dig, antingen via webbsajten www.geocaching.com eller med hjälp av ditt Facebook-konto.

Att använda telefonen för geocaching är det enklaste sättet. När du öppnar appen får du genast upp vilka cacher som finns i närheten och kan börja direkt med att ta dig fram till dem.

Erfarenheten har visat att man som skola inte kan utgå från att alla deltagare har en smart telefon, och även om så är fallet vill de inte förbruka sina begränsade surfmegabyte på en skoluppgift. Inte heller alla deltagare har abonnemang som självklart har täckning ute i skogen. Vad skolan behöver göra är att antingen köpa in några frilufts-GPS:er (ett märke är ex. Garmin) eller så köper man enklast in några smarta telefoner med kontantkort för den här typen av övningar.

Räkna med att er geocaching tar en halvdag i anspråk. Många deltagare är ovana att röra sig fysiskt ute i naturen. Man är också ovan att samarbeta med andra. Därför kan en övning av det här slaget vara allt annat en enkel. Lägg dessutom till momentet att hitta och det kommer att uppfattas som en utmaning.

Det är också klokt att se till att deltagarna har gjort många sökningar innan de går vidare till nästa svårighetsgrad där de själva placerar ut cacher för andra att hitta. Det är ett moment som kommer att ställa än högre krav.


Geocaching + Återvinning = Sant

Tom ölflaska

Jo, faktiskt!

Det går att kombinera geocaching med källsortering istället för att leta skattgömmor. Syftet är att väcka frågan om återvinning och sunt miljötänk. Det innebär att man samlar ihop det skräp man hittar under en utflykt i naturen och tar med sig. När man kommer tillbaka källsorterar deltagarna skräpet de samlat. Görs detta regelbundet kan man även föra logg över sina skräpfynd.

……..


Positionering – Turf


Svenska spelet Turf är ett ”massive multiplayer zone takeover”. Det går ut på att deltagaren med hjälp av GPS-en i sin smarta telefon erövrar zoner utplacerade runtom i landet.

Hur?

Den som deltar måste ut och röra på sig fysiskt. När du sökt upp en zon med hjälp av din telefon och erövrat den är den din. Du får poäng för zonen tills någon annan erövrar den i sin tur.

Varför?

Vi vet att ett av de riktigt stora hälsoproblemen vi står inför är bristen på vardagsmotion. Detta är redan på väg att skapa en våg av sjukdomar. Särskilt utsatta är unga med låg utbildning och svag ekonomi. Spelmomentet bidrar till att man ger sig ut och rör på sig fysiskt. Turf kan bidra till både bättre motionsvanor och trevliga upplevelser utomhus.

Vi vet också att människors lärande och ändrade beteende många gånger triggas när det finns ett tävlingsmoment med i bilden.

Ladda hem Turf

Turf är gratis och går att ladda hem i Play Store. Utvecklaren Andrimon delar ut fina priser varje månad. (OBS Endast Android)

Ladda hem

Ikon från spelet Turf



Om denna artikel

Denna artikel är skriven av Elisabet Norin för fLexikon 2014-05-16.

Creative Commons-licens
Lärprocessen av Elisabet Norin är licensierad under en Creative Commons Erkännande-IckeKommersiell-DelaLika 4.0 Internationell licens.

Filmen: Geocashing på Hellidens folkhögskola:

Producerad 2013 för Folkbildningsnätet. Ursprungligen publicerad i Nättidningen re:flex

Creative Commons-licens  By audiola is licensed under a Creative Commons Erkännande-IckeKommersiell-DelaLika 3.0 Unported License.

Bakgrundsbild Återvinningsstation:

RecyclingStationOxford20040828 CC BY-SA 3.0 This image was taken by Jonatan Svensson Gladh (Josve05a). If you want to use it outside one of Wikimedia’s projects, I would like you to write my name.