iPad med ljudvågorLjud på nätet

Internet är fantastiskt för den som vill jobba med ljud i olika former. Man kan hitta ljudeffekter och musik som är fria att använda. Man kan också enkelt lagra och sprida sina egna alster och inspelningar.

Att hitta ljud på nätet

På internet finns det idag ett stort antal webbsajter där man gratis kan lyssna på och ladda ned olika typer av ljud. Det kan vara ljudeffekter som sätter färg på den egenproducerade filmer eller en jingel som ramar in en podcast.

Wave, AIFF Ogg, mp3… Vad ska jag välja?
Olika ljudformat kan ställa till problem när man ska använda nedladdade ljud. Generellt kan man säga att filformatet mp3 är det som fungerar bäst på flest plattformar och enheter.

Det finns flera ljudeffektbibliotek på nätet där man kan hitta spännande ljud som man kan använda för ljudläggning av filmer, bildspel, radioprogram och podcasts.

TÄNK PÅ! Som alltid, är det viktigt att hålla koll på upphovsrätten när man använder andras material och verk.

Att hitta musik på nätet

Musik kan tillföra både stämning och tempo till olika sorters berättande. Men att hitta musik som passar och som man dessutom får använda är inte enkelt. De stora skivbolagen och musikförlagen ser inte med blida ögon på att man använder deras musik i sina egna produktioner utan tillstånd. Men, det finns lösningar. Ett alternativ är att man själv skapar musik genom att spela in med tillexempel Garageband eller någon annan programvara. Det här är roligt med kräver både lite talang och en del tid. Ett annat alternativ är använda ”fri” musik som man köper loss från leverantörer. Den tredje vägen är att nyttja musik där kompositören gett tillstånd för användning via en så kallad Creative Commons-licens: Då kan kan man på schysta villkor hitta och använda musik i sina produktioner. Jamendo är ett exempel på en webbsajt där man kan hitta och ladda hem cc-märkt (Creative Commons) musik. Man kan också ”bädda in” musik (från Jamendo och liknande tjänster) på sin webbsida med hjälp av en så kallad ”embed-kod”.

Här ett exempel på inbäddad musik från Jamendo:

cc_search_logo

CC Search hjälper dig att hitta bilder, filmer och musik

CC Search är en snabb väg att söka material på Youtube, Google, Jamendo mfl. som är Creative Commons-märkt. Med tjänsten kan man hitta bilder, filmer och musik som man faktiskt får använda fritt. Dessutom är den enkel att använda.
Skriv in ett sökord och klicka sedan på var du vill söka. Svårare än så är det inte!

CC Search


Att spela in, lagra och sprida via nätet

Smart telefon med Soundcloud-appEn spännande möjlighet är att använda sin smarta telefon eller surfplatta för att spela in och dela ljud. Det man behöver, förutom en smart telefon, är en inspelnings-app från t ex Soundcloud eller AudioBoom. När man spelat in kan man med en knapptryckning ladda upp ljudet till tillverkarens webbplats. När det väl hamnat där kan man sedan lyssna och dessutom dela med sig av ljudet på olika sätt.

Så här gör man (exempel Soundcloud) :

  • Ladda hem och installera Soundcloud-appen från App-store (iPhone) eller Google Play (Android)
  • Skaffa ett användarkonto hos t ex Soundcloud
  • Starta appen
  • Logga in på Soundcloud via appen i din telefon
  • Spela in
  • Putsa ev. bort ”skräp” i början och slutet av ljudinspelningen och välj sedan Save
  • Namge din inspelning och bestäm om den ska vara publikt eller enbart privat tillgänglig på Soundclouds webbplats.
  • Välj: ”Post”
  • Nu laddas ljudfilen upp till Soundclouds webbplats och mycket snart kan man lyssna inspelningen via webben.

Att bädda in och att dela ljudet
Ett bra sätt att dela med sig av sina ljud är att ”bädda in” dem på sina webbsidor. Det gör man genom att från Soundclouds webbplats kopiera en sk. embed-kod (där av ”bädda in”) som man sedan klistrar in på sin webbplats. Koden innehåller en spelare och länkar till det aktuella ljudet. Det här fungerar på samma sätt som vi är vana att se till exempel filmer från Youtube.

Här ett exempel på hur det ser ut när man bäddar in från Soundcloud.


Bädda in ljud från SoundCloud

En film av Magnus Brungs Licens: Standardlicens för YouTube


Tips och länkar om ljud på nätet

Ljudinspelning i telefonen
AudioBoom App får både Android och iOS (iPhone/iPad).

VRP7 (Voice Record Pro 7) är en bra och gratis app där man kan spela in ljud och exportera till t ex Soundcloud, iCloud eller Youtube. Endast iOS (Iphone / iPad)

Ljudeffektsbibliotek – några exempel
Soundbible.com
Freesound

Gratis lagring och streaming av ljud
Soundcloud.com
Audioboo.com

Musikbibliotek med Creative Commons-licens
Free music archive
Jamendo