Surfplatta som videoverkstad

Surfplattor och smarta telefoner kan vara fantastiska verktyg för den som vill göra film. Denna sida kommer framför allt att handla om iPad men mycket av innehållet fungerar också på Android-telefoner/plattor.

Idag är kamerorna  på de flesta surfplattor/telefoner riktigt bra. På de bästa kan man påverka och låsa skärpa och exponering som på ”riktiga” kameror”. Men, det gäller att se upp då de allra billigaste Android-modlellerna kan ha kameror av tveksam kvalitet. Generellt kan man säga att man ”får vad man betalar för”.’

Allt i ett

Poängen med att använda sin surfplatta /telefon för att skapa film är att att man kan göra alla moment på en och samma enhet. Man behöver därför inte tänka hur t ex det man filmat ska importeras till ett redigeringsprogram i en dator eller hur man exporterar det färdigklippta programmet. Generellt är nog surfplattan smidigare att redigera på tack vare sin större storlek.

Tre surfplattor med texterna: filma, redigera och sprida

Med surfplattan kan man filma, redigera och sprida (exportera/distribuera) på en och samma enhet. Det är smidigt och dessutom minskar riskerna att det uppstår olika typer av fel som  t ex. vid överföring mellan videokamera och dator. Plötsligt är det inte längre ”ett helt företag” att skapa en film i klassrummet eller inför ett lektionspass. Det här är något som allt fler pedagoger på olika nivåer nu upptäcker.
Men, i och med att surfplattan inte är specifikt skapad för videoinspelning så finns det en del saker man kan göra för att skapa ett bättre slutresultat.

Så här blir din surfplatta en videoverkstad

iPaden på bilden bredvid är utrustad med lite extra grejor som gör filmandet bättre.

En extern riktmikrofon (shotgun)

gör att ljudet blir bättre och tydligare än om man bara använder den inbyggda mikrofonen. För intervjuer rekommenderas att lossa mikrofonen och hålla/fästa den närmare intervjupersonen.

Att välja mikrofon

En Ipad-hållare

som man monterar på ett stativ. Denna variant har en blixtsko som är ett standardfäste för t ex belysning eller som i det här fallet, en mikrofon.

Ett stativ

Allt blir så mycket stadigare och enklare med ett stativ. Ju kraftigare stativ man använder desto stadigare står det men det blir också tyngre att bära med sig. Fundera på hur du tänker använda stativet innan du köper.

Bilderna på iPad med utrustning är tagna i samband med en videoinspelning för Makt i medias matlagningsprogram.

Så här blev den färdiga filmen (öppnas i nytt fönster)


Vad behöver man?

En surfplatta

För att komma igång så behöver man självklart en surfplatta/smart telefon. De flesta plattor har två kameror, en på baksidan och en som är riktad mot användaren. Det kan vara bra att veta att kameran på baksidan är en bättre kamera än den andra. Därför bör man försöka att använda den i första hand. Poängen med kameran som är riktad mot användaren är att den man pratar med i en webbvideosamtal (t ex Skype) ska kunna se dig när ni samtalar.(En annan självklar poäng är ju att man ska kunna ta selfies…:)). Denna kamera är ju praktisk att använda om man på egen hand ska filma sig själv för en lektionsintroduktion eller likande.

En redigeringsapp

Nästa steg blir att redigera det man filmat. Redigeringen kan handla om allt ifrån att man ”putsar” lite i början och slutet av ett enstaka klipp till att man sätter samman mängder av olika klipp, lägger på videoeffekter och musik, redigerar ljud och skapar en hel film. Det fina med surfplattan är att den fungerar för en mängd olika videobehov – från de enklaste till mer avancerade.

Sprida via en eller flera distributionskanaler

En iPhone med appen iMovie och olika exportinställningarNär man redigerat sin inspelning vill man ju troligen sprida den färdiga filmen/klippet till fler. Surfplattan ger här flera alternativ. Här några exempel:

Ladda upp klippet till Youtube, Vimeo eller Facebook

Detta är praktiskt när man vill att många ska kunna ta del av ens videofilm. När klippet väl ligger på Youtube kan man sedan få fram en inbäddningskod (embed-kod) som man kan kopiera och klistra in på sin webbsida. Då kan man titta på klippet direkt på webbsida (som t ex filmen nedan)

Youtube, Vimeo och Facebook är gratis och kräver att man registrerar ett konto för att kunna ladda upp videoklipp.

E-posta videoklipp

Om man bara vill nå ut till en begränsad grupp kan man e-posta sitt videoklipp direkt från telefonen eller surfplattan. Mycket praktiskt men här får man tänka på att videofiler blir rätt stora och att telefonen ”komprimerar” klippet innan det skickas, något som kan försämra bildkvaliteten avsevärt. Denna metod passar bäst för korta videoklipp.

Spara till molntjänst

En annan metod går ut på att man sparar sitt videoklipp till en sk molntjänst som t ex Dropbox eller iCloud Drive för någon annan form av distribution eller redigering. I det senare fallet kan man spara hela videoprojekt från sin iPad/iPhone och fortsätta att redigera samma film i iMovie på en Mac-dator.


How to turn an iPhone into a professional video camera

Ett intressant exempel på den enkla och billiga utrustning engelska The Telegraph använt sig av när de gör videoreportage på fältet.

How to turn an iPhone into a professional video camera