Rätt utrustning för bättre filmer

 

Utrustning är inte allt men med rätt grejor kommer man längre. Därmed inte sagt att man måste köpa det dyraste.

Extern mikrofon

Bra ljud lyfter en inspelning och det gäller att välja rätt mikrofon beroende av vad och hur man ska filma.

Att välja mikrofon

Hörlurar

Regel nummer ett för att lyckas med ljud är att lyssna på det man spelar in. Använd därför alltid hörlurar under inspelningen och kontrollyssna efter.

Stativ

VideostativÄgna inte halva lektionen åt att försöka få surfplattan att stå i rätt vinkel på en stol. Köp istället in ett billigt stativ från någon av de stora teknikkedjorna eller via webbshoppar. Du kommer att få en så mycket mer professionell filmkänsla med en kamera som är stilla. Ett bra stativ gör dina videoklipp sååå mycket lugnare för tittaren. Självklart kan man ta loss den och ”köra handkamera” då och då men för längre klipp och där man vill att tittaren ska fokusera på innehållet är ett stativ ett bra recept.

Det finns stativ och hållare för all typer av videkameror, även mobiler och surfplattor, vilket ökar möjligheterna.

Belysning

led-belysning för montering på kameraFilm kräver ljus. Därför bör man använda extra belysning när det behövs. Många kameror kan kompensera för svagt ljus men det ger alltid en sämre och brusigare/blurrigare bild än om man har tillräckligt med ljus. Med en varierbar LED-belysning och ett stativ ökar man sina chanser att få fina videoklipp även när det mörknar.

Ljus och belysning