
Ljus och belysning

Ljuset är bildens bästa vän
Bilder skapas när ljuset belyser ett motiv. Utan ljus, ingen bild. Att hitta ljuset när man fotograferar, filmar eller sätter sig framför en webbkamera är avgörande för att skapa bättre bilder. Ju bättre man lyckas fånga ljuset desto bättre blir bilderna. Professionell ljussättning är en både svår och komplex uppgift som kräver träning. Men misströsta inte. Lyckligtvis räcker det med lite grundläggande kunskaper för att även andra ska kunna förbättra sina bilder och filmer. Här kommer några handfasta tips.
Att använda befintligt ljus
Det enklaste och ofta bästa sättet att belysa ett motiv är vanligtvis att använda det ljus som finns i en miljö eller en lokal. Självklart räcker detta inte alltid men det är ofta en bra start. Grundregeln är att ”ha ljuset med sig”, dvs att ljuset belyser motivet framifrån eller ännu hellre lite snett från sidan. Rent praktiskt betyder det att man som fotograf står med ryggen mot ett fönster eller annan ljuskälla. Motsatsen, att man ställer sitt motiv mot ljuskällan resulterar oftast i att motivet blir underexponerat (mörkt).
Det bästa sättet att hitta ljuset är att ta reda på hur ljuset faller när man flyttar motivet i olika riktningar i förhållande till ljuskällan.

Det infallande ljuset från ett fönster kan vara det man behöver för att kunna ta en välbelyst bild. Även inomhus måste man se upp med direkt solljus som för det mesta ger ett för starkt och hårt ljus. Om så är fallet kan det hjälpa att flytta in lokalen några meter för att minska direktljuset. Ett annat alternativ är att sprida och dämpa ljuset med en tunn gardin eller liknande.
Samma motiv i några olika ljusvinklar
Ljuset ”rakt på”

Ljuset ”rakt på” kan göra porträttet lite platt och ospännande.
Ljuset från sidan

Ljuset lite snett från sidan skapar oftast mer karaktär och djup i bilden. Det gäller att se upp så att skillnaden mellan belysta och skuggade partier inte blir för stor.
Ljuset mer från sidan

.
Motljus

Ljuset bakom motivet sk. motljusbilder, kräver att man vet vad man håller på med. Om man inte gör det så blir ansikten ofta mycket underexponerade (mörka) på grund av att kameran försöker anpassa efter den ljusa bakgrunden.
Att använda konstljus
Naturligt ljus är det ljus som kommer från solen, månen och andra reflektioner av solen. Blixtar och foto- och filmlampor kallas konstljus och är ibland nödvändiga för att kunna ta bilder (när det är mörkt) men de är också viktiga och kreativa verktyg för fotografer och filmskapare. Som med alla verktyg kräver de att man har koll på hur de kan användas. När man använder konstljus kan man tänka att det är en ersättning av för det naturliga ljuset. När solen inte räcker till får man tända konstljuset.
Det finns idag en uppsjö av olika typer av konstljus. För stillbildsfotografering är blixten den vanligaste lösningen. Många kameror har ju en inbyggd blixt som är bra för att den alltid är med kameran men som för det mesta ger platt och tråkigt ljus då den belyser motivet rakt framifrån. Denna vinkel gör också att djur och människor kan få ”röda ögon” på den färdiga bilden.
Nästa steg är att ha en extern blixt som man kan kan vinkla och till exempel rikta mot taket och därmed få ljuset mjukare och mer indirekt. Det kan också ge motivet mer karaktär. Resultatet varierar med takhöjd, färg på väggar och tak, avstånd mellan kamera och objekt och på blixtens effekt (hur starkt den lyser).
För film och video gäller i princip samma grunder som för stillbildsfoto när det gäller ljussättning. Ofta kan man använda naturligt ljus även här och man bör undvika direkt solljus. Ett problem kan dock vara att det naturliga ljuset (solljuset) förändras över tid och/eller att att solen går i moln. Detta är känsligare jämfört med stillbildsfoto då vi behöver samma ljus under längre stunder när vi filmar.
Vilken konstljustyp ska jag välja?
Det finns flera typer av konstljus och det gäller att välja rätt. Förr användes nästan uteslutande glödljus (alltså lampor med traditionella glödlampor eller halogenlampor). En stor nackdel med dessa är att de utvecklar mycket värme. Varje lampa kan vara på 500 – 1500 watt och efter en stund blir det varmt om man filmar inomhus. Dessutom finns ju risken att bränna sig. Själva glödlamporna är också känsliga vid transport, speciellt när de är varma, så det gäller att vara försiktig. En fördel med denna lamptyp är att den är relativt billig.
Det finns också en lamptyp som använder olika sorters lysrör som fungerar bra men som håller på att ersättas av LED-belysning. LED-belysning har fördelen att den väger lite, drar lite ström och att den inte blir varm. Vissa LED-lampor kan dessutom drivas med vanliga kamerabatterier och det ökar ju möjligheten att använda konstljus på ställen där man inte kan koppla in sig i väggen. Storleken och ljuseffekten varierar från små och lätta lampor som man monterar i blixtskon på sin kamera till stora och ljusstarka led-belysningar som står på stativ.
Reglera ljuset
En viktig sak, som gäller alla ljustyperna ovan, är att kunna reglera ljuset. Alltså, att kunna skriva ned eller upp ljusstyrkan så att det blir ”lagom” för situationen. Detta bör man kontrollera innan man köper lampor och ljus.


LED-belysning för videobruk

Enkel LED-belysning som man sätter direkt på videokameran. Liten och lätt men kan inte vinklas eller varieras i någon större utsträckning.
Fördelarna med LED-belysningen är att att den drar lite ström och inte blir varm som halogenlampor. Att använda belysning på stativ jämfört med en kameramonterad lampa ger betydligt större möjligheter att variera ljussättningen. Den inbyggda blixten i en stillbildskamera ofta ger en ”platt och lite tråkig” ljussättning. Samma resultat kan det bli med en lampa monterad direkt på kameran. Ljussättning lite från sidan är nästan alltid att föredra.
Produktbilder: KaffebrusLjussättning porträtt
– konkreta tips och förklaringar
Den här filmen belyser(!) olika tekniker och principer för ljussättning vid porträttfoto. Filmen är inspelad i en fotostudio där man arbetar med flera olika blixtar och ljuskällor. Men här finns även en hel del matnyttigt för den som arbetar med lite enklare utrustning (t ex 1 lampa/blixt) .
Om denna film
Filmen är en del av studiematerialet Ljussättning, producerat 2011 av Henny Kvamsdal på Sunderby folkhögskola.
Detta verk är licensierat under en Creative Commons Erkännande-IckeKommersiell-DelaLika 3.0 Unported Licens.
Se upp för hårt ljus
Det är viktigt att man använder ”lagom mycket” ljus. Att ta bilder i starkt solljus ger ofta mycket stora kontraster och hårda skuggor. Det här gäller självklart ute men också om man använder det infallande ljuset från ett fönster. Indirekt ljus i halvskugga ger nästan alltid bättre resultat. Den hittar man till exempel genom att ställa sig under ett träd eller att gå runt hörnet på ett hus och ställa sig där solen bara når indirekt. Inomhus kan man dra för en tunn gardin (om det finns) eller backa motivet en bit bort från fönstret och in i rummet.
Placera konstljus
Ett vanligt problem är att man ställer ljuskällan(orna) för nära motivet. Detta kan resultera i ett hårt ljus där de ljusa partierna (högdagrarna) blir helt utfrätta (helt vita) och att man får hårda och fula skuggor i motivets ansikte. Här kan det hjälpa att flytta iväg ljuskällorna längre ifrån motivet och på så sätt öka spridningsvinkeln (och därmed göra ljuset mindre koncentrerat). Ett annat sätt att ”mjuka upp” ljuset är att diffusera det genom att använda en så kallad softbox för glödljus eller ett diffusionsfilter för LED-belysning.
Något om färgtemperatur
Olika typer har olika färgtemperatur. Solljuset på morgonen har en blåaktig ton och på kvällen går det mot rött. Olika typer av ljuskällor har också olika färgtemperatur. Det här kan vara viktigt att tänka på när man samtidigt använder olika ljusskällor. Glödljus har en rödare ton än dagsljus. De flesta moderna kameror anpassar sig till ljusets rådande färgtemperatur men det kan bli problem när man blandar inomhusljus med dagsljus.
Färgtemperatur anges i enheten Kelvin (K) och går numera att läsa ut direkt på de flesta lamor och ljuskällor på marknaden.
Ljuskälla:
Stearinljus: 2000 K
Glödlampa: 2700 K
Halogenlampa: 3000 K
Lysrör: 2700-6500 K
LED-belysning: 5400 K (finns även med lägre färtemperatur och vissa modeller kan varieras)
Solljus mitt på dagen: 5600 K
Molning himmel: 6500-7000 K
Källa: Wikipedia