Olika videokameror

 

Flera mobilkameror som fotograferar komet

Idag har nästan alla en ”kamera” som både kan ta bra stillbilder och fånga videosekvenser. Våra smarta telefoner ger möjlighet för alla att dokumentera det som händer. Dessutom kan de flesta stillbildskameror idag också användas som videokameror. Innan man sätter igång och filmar kan det vara klokt att fundera på vilken typ av videokamera som är bäst för det man ska göra.


Vilken typ av kamera ska man välja?

Här jämför vi fyra olika typer av videokameror:


1. Mobilkameran / surfplattan

Det brukar heta att ”Den bästa kameran är den man har med sig”. Därför är mobilen idag många gånger det första valet av kamera. Rent tekniskt så är mobilkameror riktigt bra, åtminstone vid rätt förhållanden. Har man tillräckligt (och lagom) med ljus och en ljudmiljö där det inte bullrar eller blåser kan man åstadkomma fina videosekvenser. Men på samma gång som mobilkameror är enkla att använda så är det deras begränsning. För att kunna få riktigt bra resultat bör man helst kunna kontrollera en del inställningar, som bländare och skärpa, vilket är svårt eller omöjligt på de flesta modeller.

De flesta surfplattor har också en (eller flera) inbyggd kamera och som i användning och kvalitet är helt jämförbara med de som sitter i smarta telefoner.

Surfplatta som videoverkstad


2. Kompaktkameran

DigitalkameraKompaktkameran finns i många varianter från helt automatiska till mer avancerade. De enklare är idag mycket lika mobilkamerorna. De mer avancerade har fler inställningsmöjligheter men saknar i princip alltid möjlighet att spela in ljudet med en extern mikrofon vilket ofta behövs vid till exempel en intervju.

 


3. Systemkameran

Systemkameran har blivit ett populärt alternativ till den vanliga videokameran. Bättre optik och möjligheter att byta objektiv ökar de kreativa möjligheterna. Videosekvenser från systemkameror upplevs ofta som; snyggare, mjukare och som mer ”filmiska” än de från traditionella videokameror. Nackdelar, jämfört med en videokamera, kan vara sämre och långsammare autofokus, begränsad inspelningstid, svårt att påverka inställningar under inspelning. Många modeller har ingång för en extern mikrofon men har enbart automatisk inspelningsnivå och saknar medhörning och nivåmätare. Systemkameror är bra för videoinspelning men kanske främst för den som redan kan en del om kameror och filmande.

 


4. Videokameran

Avancerad videokameraVideokameror finns i modeller och prisklasser från någon tusenlapp till flera hundratusen kronor. Självklart skiljer funktioner och prestanda väldigt mycket mellan dessa extremer. Det som är bra med en videokamera är att den primärt är gjord för att filma. Alla funktioner finns för att just filmandet ska bli så bra som det kan.

När man väljer videokamera så kan det vara lämpligt att kolla ett par saker:

  • Har kameran möjlighet till manuell inställning av bländare och skärpa?
  • Kan man göra manuell färgbalansering?
  • Kan man koppla in en extern mikrofon och kan man reglera ljudinställningarna?
  • Filmar kameran i ett videoformat som min dator klarar av/orkar att hantera vid redigering?

De allra flesta kameror lagrar sina filer på olika typer av minneskort vilket är snabbt och praktiskt. En sak att tänka på är att man måste tömma kortet inför nästa filmomgång. Att spara videofiler tar mycket plats på hårddisken. Om du har mycket material du behöver du spara/arkivera det du filmar kan en kamera med band vara ett alternativ.